blog

Kniha mesiaca december: Polnočná knižnica

streda 1. decembra 2021 09:46
St 1.12. 2021 09:46

Koniec roka sa pomaly blíži a asi už tušíte, čo to znamená pre Čitateľský klub Martinus. Presne tak, predstavujeme vám poslednú knihu mesiaca v roku 2021 :-)

Tento rok ubehol ako voda. Zažili sme šťastné chvíle, počas ktorých sme sa spoločne mohli porozprávať medzi knihami, ale aj dni, kedy sme naše kníhkupectvá a kníhkaviarne museli dočasne zatvoriť. Koniec tohto roka zatiaľ nepraje osobným stretnutiam, ale veríme, že o to viac sa potešíte knižke, ktorej sme sa rozhodli dať titul Kniha mesiaca december. 

Polnočná knižnica získala v roku 2020 ocenenie na Goodreads, obľúbenej sociálnej sieti pre knihomoľov a knihomoľky. Kniha si získala srdcia čitateľov po celom svete, ale zaslúžene sa stala aj svetovým bestsellerom. Budeme radi, ak sa do príbehu začítate spolu s nami.

Hlavnou hrdinkou je 35-ročná Nora, ktorej život je plný premárnených príležitostí. Cíti, že sklamala všetkých okolo seba – otca, pretože sa nestala plavkyňou, snúbenca, s ktorým sa rozišla dva dni pred sobášom. Do jej života vstúpia depresia, ľútosť a pocity viny. V okamihu, keď sa rozhodne spáchať samovraždu, ocitá sa v medzisvete zvanom Polnočná knižnica.

polnocna_kniznica

Knihy na tomto mieste nie sú iba obyčajnými príbehmi, ale každá z nich predstavuje inú verziu Norinho života. Stačí sa rozhodnúť inak. Dostáva možnosť prežiť jednotlivé príbehy a napraviť svoje chyby. Pátranie po dokonalom živote má však veľa zákutí a Nore sa nedarí získať všetko, čo by chcela. Jej čas medzi knihami sa kráti a preto sa musí rozhodnúť. Vráti sa do pôvodného života a pokúsi sa veci napraviť?

Depresiou trpí približne 280 miliónov ľudí po celom svete. Bojoval s ňou aj samotný autor Matt Haig a svoje skúsenosti pretavil do inšpiratívneho príbehu. V čase pandémie, kedy sa veľa z nás ocitlo v izolácii a bez prítomnosti svojich najbližších, je téma duševného zdravia ešte dôležitejšia. 

Počas decembra nájdete u nás knihu a e-knihu Polnočná knižnica s 25 % zľavou a s kódom MEDZISVET získate poštovné zadarmo.

Úryvok z knihy:

Vedela, že by mala prežívať ľútosť a zúfalstvo, lebo jej práve zomrel mačací kamarát – a aj ich prežívala –, no musela si priznať ešte čosi iné. Pri pohľade na Voltairov nehybný a pokojný výraz, na tú totálnu neprítomnosť bolesti v nej zrel v tej temnote neodvratný pocit. Závist.“

polnocna_kniznica

Čo o knižke hovoria naši knihomoli

Andrej: „Kniha bola celkom pútavá, aj vzhľadom na zaujímavú tému aj na štýl písania. Trocha fantasy, trocha filozofická, trocha psychologická, scifi. Motivuje človeka premýšľať o sebe a svojich rozhodnutiach. Po pár stranách som chcel som vedieť, aké všetky verzie života vyskúša a nakoniec som ju zhltol za dva dni. Aj keď ma mrzel ten predvídateľný a máličko patetický koniec.“

Karolína: „Between life and death there is a library.
Moderná knižka s výborným konceptom knižnice medzi životom a smrťou. Knižka typu “čo by bolo keby” plná filozofických myšlienok, napriek tomu sa číta ľahko. Príbeh obyčajnej Nory Seed “stratenej” v dnešnom svete 21. storočia, ale jej príbeh by mohol byť aj hocikoho z nás. Zaradila by som knihu k “self help books” ktoré vlastne nečítam skoro vôbec, napriek tomu sa mi páčila. Odporúčam už len kvôli tým nádherným myšlienkam typu: it’s not what you look at what matters, it’s what you see..“

Silvia: „Ľahko čítajúca sa oddychovka so skvelou témou, predvídateľným dejom, filozofickými myšlienkami, fantasy prvkami a motivačným podtónom. Táto novinka patrí u mňa do kategórie nič nepokazí, ale ani príliš nenadchne. Veľmi sa mi páčilo to magické prechodné miesto medzi životom a smrťou v podobe knižnice.“

 

 

Monika Floreková

copywriterka

Monika Floreková má v Martinuse na starosti písanie textov, vymýšľanie kampaní a iných hravých aktivít, ktoré pre vás s láskou robíme :-) Na našom Youtube kanáli pre vás pravidelne pripravuje výber knižných noviniek.

Články autora