blog

Kniha mesiaca január: Mexická gotika

utorok 4. januára 2022 11:57
Ut 4.01. 2022 11:57

Dúfame, že ste si cez vianočné sviatky oddýchli a načerpali ste plno síl do nového roka. Január so sebou priniesol štart roka 2022 a zároveň aj prvú knihu mesiaca, ktorú sme si spoločne predstavili v Čitateľskom klube Martinus na Facebooku.

„Je to Lovecraft, ktorý sa stretáva s Bronteovcami v Latinskej Amerike, a po pozvoľnom štarte prináša poriadnu dávku napätia a tajomna.“ To sú slová, ktoré odzneli o knihe Mexická gotika v denníku The Guardian.

Kniha nás zavedie do očarujúcich 50. rokov 20. storočia v horúcom Mexiku. Spoznávame mladú Noemí, dcéru z bohatej rodiny, ktorá si vychutnáva život plný zábavy a nevinného flirtovania. Všetko sa zmení, keď jedného dňa dostane záhadný list s prosbou o pomoc od svojej sesternice Cataliny. Noemí sa vydáva na cestu do osamoteného sídla na vzdialenom mexickom vidieku. Keď tam však príde, zistí, že namiesto horúceho Mexika ju čaká skôr hmlisté Anglicko. 

mexicka gotika

Rovnako zvláštne ako prostredie je aj Catalinina nová rodina. Jej muž je chladný, jeho otec je typický patriarcha a Catalinu zas prenasleduje zvláštne šialenstvo. Ako sa jej Noemí snaží pomôcť, ponára sa hlbšie do tajomstiev a histórie plnej násilia a šialenstva. Aby však mohla opustiť tento záhadný domov, musí požiadať o pomoc najmladšieho syna tejto skazenej rodiny.

Mexická gotika je príbehom rodiny, v ktorej vládnu tajomstvá, násilie a šialenosti. Počas januára nájdete knihu aj e-knihu s 25 % zľavou a s kódom NOEMI máte poštovné zadarmo.

Úryvok z knihy:

Vysočina nebola úplným smetiskom, no bolo tu veľa maličkých vecí, ktoré zďaleka neboli v poriadku. Zanedbanosť. Áno, to bolo správne slovo. Všade vládla obrovská zanedbanosť. Noemí rozmýšľala, či by Catalina mohla niečo zmeniť, keby sa situácia vyvinula trochu inak. Pochybovala o tom. Toto miesto ovládla hniloba.

mexicka gotika

Čo o knižke hovoria naši knihomoli

Ellie: „V prvom rade musím povedať, že hororové príbehy zvyčajne nečítam, keďže som dosť veľký strachopud a nerada sa bojím. Pri Mexickej gotike som sa ale rozhodla spraviť výnimku a urobila som veľmi dobre. Vyzerá to tak, že toto bol horor presne pre mňa – vôbec nie strašidelný, občas dosť nechutný (čo mne vôbec nevadí, ale ak vyslovene nemáte radi nechutné a násilné scény, asi trochu pozor) a s dôležitou príbehovou linkou mimo tej hororovej.“

Nina: „Priala by som si to celé prežiť ešte raz! Mexická gotika je nezabudnuteľná, nielen vďaka originálnej myšlienke, ale aj úžasnej atmosfére, z ktorej budete mať zimomriavky po celom tele. Hlavná hrdinka so štipkou drzosti a rodina plná tajomstiev v dome obklopenom hmlou, z ktorého niet úniku! Ak hľadáte niečo s kvapkou šialenstva, ste na správnom mieste.“

Irisa: „Vďaka príťažlivej obálke a prirovnaniu k tvorbe Daphne du Maurier, ktorú milujem, som sa pustila do tejto knihy s istým očakávaním. Nebolo veľké, ale lákal ma gotický román s ľahko mrazivou atmosférou a prostredie Mexika. Po prečítaní konštatujem, že som tejto knihe sadla ako mucha na lep. Nechcem tým povedať, že kniha klame telom a zážitok z nej je nulový, ale už som skrátka čítala aj lepšie knihy. Je trochu bizarná, trochu úchylná, pre mňa pomerne predvídateľná a primálo napínavá. “



Monika Floreková

copywriterka

Monika Floreková má v Martinuse na starosti písanie textov, vymýšľanie kampaní a iných hravých aktivít, ktoré pre vás s láskou robíme :-) Na našom Youtube kanáli pre vás pravidelne pripravuje výber knižných noviniek.

Články autora