blog

Kniha mesiaca marec: Kodanská pieseň piesní

utorok 1. marca 2022 10:27
Ut 1.03. 2022 10:27

Čitateľský klub Martinus bude v marci plný lásky, ale zažijeme aj veľkú stratu. Spoločne sa stratíme na stránkach knihy, o ktorej môžeme povedať naozaj hocičo, len nie to, že je obyčajná.

V poradí už treťou Knihou mesiaca roka 2022 je dielo Kodanská pieseň piesní od dánskej skladateľky, speváčky a autorky Annette Bjergfeldt. Áno, to je tá veľmi nápadná tyrkysová knižka s hrochom na obale.

Už dlho sa nám nestalo to, čo pri tejto knihe. Stačila prvá veta a my sme ihneď vedeli, že práve čítame výnimočný príbeh, o ktorý sa musíme podeliť v Čitateľskom klube. Kodanská pieseň piesní je rodinnou ságou, ktorou nás sprevádza plachá maliarka Esther. Opisuje príbehy troch generácií, ktoré sa tiahnu od blatistých petrohradských predmestí až do Kodane a Paríža.

kodanska piesen piesni

Keď Estherin starý otec Hannibal kúpi v roku 1921 dom na Palermskej ceste v Kodani, predstavuje si, ako ho naplní operou, bohémskym duchom a omamujúcou vášňou, aká je opísaná v Šalamúnovej Piesni piesní. Ale pre jeho nevestu, ruskú hadiu ženu Varinku, sa čas zázrakov skončil vo chvíli, keď videla svoju prvú lásku zmiznúť v útrobách hrocha.

Ich dcéra Eva, letuška milujúca kúzla a zrejme aj jasnovidka, sa vášnivo zamiluje do švédskeho krotiteľa holubov. Hannibalovu túžbu po láske a umení zdedia jeho vnučky, dvojičky Esther a Olga, ktoré súperia o post rodinnej umelkyne, zatiaľ čo ich staršiu sestru zamestnáva túžba stať sa prvou kozmonantkou na svete. 

Tento neobyčajný príbeh si môžete kúpiť počas marca s 25 % zľavou a s kódom VARINKA aj s poštovným zadarmo. Zľava sa vzťahuje na knihu a aj e-knihu Kodanská pieseň piesní.

Úryvok z knihy:

Ešte chladnejšie bývalo v byte vtedy, keď sa Veľkoobchodník rozhodol prenocovať inde a bez akéhokoľvek vysvetlenia. A keď záškrt pripravil o život o štyri roky staršieho Hannibalovho brata Alfreda, začal sa ten istý chronický chlad usádzať aj v matkiných kostiach. Jednej noci zviedol nekonečne dlhý boj proti krupu a vysokej horúčke. Bezúspešne. Ráno ho našlo vyčerpaného a s modrastou tvárou. Nedýchal. A smrť bežala ďalej, ani sa neobzrela.

Čo o knižke hovoria naši knihomoli

Beáta: „Kniha v sebe ukrýva ozaj originálny príbeh, i keď mne bolo ťažké sa spočiatku doňho dostať, možno to bolo prostredím, do ktorého bol vsadený alebo tým, že mi ani jedna postava príliš neprirástla k srdcu. Každopádne ide o veľmi zaujímavú knihu, ktorá je kvalitne napísaná a ja ju odporúčam.“

Dominika: „Skvelá kniha plná emócií, udalostí, lásky a humoru. Táto kniha ma tak vtiahla do deja, že na konci mi aj bolo ľúto, že je koniec. Som nadšená z tejto knihy. Je tu plno krásnych myšlienok, dej ma spád, neustále sa niečo deje, kapitoly sú krátke a štýl spisovateľky je naozaj jedinečný. Určite si ju ešte niekedy prečítam.“

Monika Floreková

copywriterka

Monika Floreková má v Martinuse na starosti písanie textov, vymýšľanie kampaní a iných hravých aktivít, ktoré pre vás s láskou robíme :-) Na našom Youtube kanáli pre vás pravidelne pripravuje výber knižných noviniek.

Články autora