blog

Zoznámte sa s finálovou 10-tkou Anasoft litera 2022

utorok 22. marca 2022 09:15
Ut 22.03. 2022 09:15

Ďalší ročník slovenskej literárnej ceny Anasoft litera klope na dvere a my sme sa začiatkom marca dozvedeli mená finálovej 10-tky!

Odborná porota hodnotila počas 17. ročníka 132 titulov, z ktorých až 30 bolo knižných debutov, a rovnako ako aj minulý rok prevládajú dve skupiny – spoločenský a ženský román. Ak vás zaujímajú dáta, na stránke Anasoft litera nájdete aktuálny ročník popísaný v číslach. A teraz sa už poďme pozrieť na konkrétne tituly, ktoré sa dostali na zoznam tých najlepších kníh.

Balla – Medzi ruinami 

Fragmentárny román o malom meste, plnom bizarných postavičiek. Hrdinka knihy Medzi ruinami je Vargová, pacientka s mizernou minulosťou a ešte horšou prítomnosťou. Píše listy psychiatrovi Felešlegimu, ktorý by sám potreboval pomôcť. Kým ona vystihuje dokaličeného ducha bláznivej doby, on v tejto tragikomédii s nejasným koncom rozdáva múdre rady po kaviarňach a krčmách a podniká záhadné cesty do zahraničia.

balla_anasoft

Ivana Dobrakovová – Pod slnkom Turína 

Pod slnkom Turína rozpráva príbeh Kristíny, ktorá po rokoch strávených v Bruseli nasleduje manžela spolu s ich dvoma synmi za prácou do Turína, kde sa chcú usadiť. Tam stretne Olgu, južanku z Otranta, s ktorou sa spriatelí. Ukáže sa však, že stretávanie ich rodín má ničivé následky pre všetkých. 

dobrakovova_anasoft

Nicol Hochholczerová – Táto izba sa nedá zjesť 

Debutová kniha autorky s názvom Táto izba sa nedá zjesť predstavuje kontroverzný príbeh o vzťahu mladého dievčaťa a dospelého muža. Ona má dvanásť, on päťdesiat. Vzťahový kolotoč, z ktorého sa tak celkom nedá vystúpiť.

nicol_anasoft

Ivan Medeši – Vilkovia 

Kniha Vilkovia ponúka dystopickú víziu trpkého údelu mužnej lenivosti kvíliacej pod ostrou čižmou emancipácie. Aké šance má tradičná dobrosrdečnosť autentických lajdákov proti železnej usilovnosti vysnených spasiteliek, bravúrnych gitaristiek a ostrieľaných špeditérok?

medesi_anasoft

Jana Micenková – Krv je len voda 

Klára chce matku. Matka chce slávu. Otec chce, aby všetci boli šťastní… Román Krv je len voda je analýzou rozkladu dysfunkčnej rodiny, a zároveň sa snaží vysledovať z čoho pramenia príčiny násilia. Avšak nie v globálnom merítku, ale na malej vzťahovej ploche jednej rodiny. Pretože korene všetkého zla začínajú v rodinách a vzťahoch medzi ich členmi.

micenkova_anasoft

Lukáš Onderčanin – Utópia v Leninovej záhrade

Utópia v Leninovej záhrade sa dostala aj do nášho výberu Knihy roka 2021. Slovenský novinár Lukáš Onderčanin nám vo svojom dokumentárnom románe ponúka príbeh družstva Interhelpo, ktoré vzniklo v ďalekom Kirgizsku, aby pomohlo pri budovaní Sovietskeho zväzu.  

odercanin_anasoft

Stanislav Rakús – Ľútostivosť 

Stanislav Rakús v súbore próz Ľútostivosť uplatňuje na rozdiel od svojej doterajšej tvorby nový typ poetiky. Ide zväčša o príbehy, v ktorých prostredníctvom motívov choroby, ohrozenia, osamelosti, smrti, ale i konfrontáciou staroby s mladosťou a detstvom vznikajú vypäté obrazy zo života obyčajných ľudí.

rakus_anasoft

Vanda Rozenbergová – Zjedol som Lautreca 

Zjedol som Lautreca je fiktívna autobiografia mladého muža narodeného v roku 1994. Rozprávač príbehu Bubi opisuje svoje dospievanie, ktorému dominuje zvláštny vzťah s matkou. Bubiho život je emotívna mapa kultúrnych vplyvov, do ktorej sa však postupne zapisuje zločin: on a mama Lasička riskujú životy najbezbrannejších. To, čo robia, je pravdepodobne na hranici etiky a morálky – ale možno nie.

rozenbergova_anasoft

Arpád Soltész – Zlodej 

Hlavným hrdinom knihy Zlodej je Libor. Slušný chlapec z dobrej rodiny, ale keď vyrastie, aj on bude musieť z niečoho živiť svoju rodinu. Dospelým sa stáva v 90. rokoch, keď je peňazí dosť. Mafiánom, tunelárom a všakovakým gaunerom sa váľajú len tak pohodené po zásuvkách. A okradnúť zlodeja môže byť zločin, ale určite to nie je hriech.

soltesz_anasoft

Marek Vadas – Šesť cudzincov 

Zlo nie je otázkou psychických úchyliek. Tie najväčšie zverstvá majú na svedomí úplne obyčajní ľudia, stačí, aby sa im naskytla príležitosť. Tak ako pri protirómskom pogrome v malej obci na západnom Slovensku v roku 1928. Dovtedy bezúhonní občania tu pri nočnom lynčovaní zvlášť brutálnym spôsobom zavraždili šesť nevinných spoluobčanov. Marek Vadas sa po troch knihách odohrávajúcich sa v africkej kulise vrátil s dielom Šesť cudzincov domov.

vadas_anasoft

Monika Floreková

copywriterka

Monika Floreková má v Martinuse na starosti písanie textov, vymýšľanie kampaní a iných hravých aktivít, ktoré pre vás s láskou robíme :-) Na našom Youtube kanáli pre vás pravidelne pripravuje výber knižných noviniek.

Články autora