blog

Kniha mesiaca apríl: Anomália

štvrtok 7. apríla 2022 09:00
Št 7.04. 2022 09:00

Aprílovou Knihou mesiaca sa stalo dielo Anomália od vydavateľstva Inaque. Kniha získala v roku 2020 Goncourtovu cenu a do povedomia širšej verejnosti sa dostala ako medzinárodný literárny fenomén, v ktorom sa spája zločin so sci-fi a trilerom.

Anomália vás núti premýšľať o živote, existencii a hlavne o tom, kým by ste boli, keby ste spravili iné rozhodnutia. Patrili by ste ku skupine, ktorá by prezradila svoje tajomstvá, odišla zo vzťahu, prípadne by napísala knihu? Všetkým nám v hlave víri množstvo otázok, avšak pasažieri letu Air France 006 zistia odpovede na to, čo ich trápi.

V júni 2021 sa stane nečakaná udalosť, ktorá otrasie životmi stoviek mužov a žien na palube letu Air France z Paríža do New Yorku. Každý z nich viedol dvojitý život už v momente, keď nasadali do lietadla. Seriózny otec rodiny a podnikateľ Blake pracoval ako nájomný vrah, nigérijská popstar Slimboy využíval povesť sukničkára na maskovanie svojej sexuálnej orientácie, alebo nenápadný spisovateľ Victor Miesel nepôsobiaci ako autor celosvetového bestsellera. Pri klesaní na letisko JFK sa lietadlo dostane do silných turbulencií a pristane na druhej strane dokonale známej, no zároveň absolútne bizarnej reality.

anomalia

Knihu Anomália si môžete kúpiť počas apríla s 25 % zľavou a s kódom AIRFRANCE006 získate poštovné zadarmo. Zľava sa vzťahuje na knihu a aj e-knihu.

Úryvok z knihy:

Blake starostlivo poskladá uterák, uloží ho do ruksaka, pokojne doň zastrčí aj fľašku a obratom vytiahne pištoľ. A hneď aj strieľa, najskôr na mladšieho muža, trikrát, náraz ho odhodí dozadu a vzápätí sa zosunie na lavičku, potom trikrát na ohromeného Francka, ktorý ledva nadskočí, padá na kolená a zvalí sa na zábradlie.

Vždy sú to dva zásahy do hrude a jeden doprostred čela. Šesť rán za sekundu z P226 s tlmičom, koniec koncov, hluk prehlušili vlny. Ďalšia bezchybná zákazka. Ľahko zarobených stotisíc dolárov.

Čo o knižke hovoria naši knihomoli

Martinusáčka Monika: „Pre mňa asi najlepšia kniha tohto roka. Po Letisku je toto dokonalé zhmotnenie toho, kam sa za 50 rokov posunula tvorba v tomto žánri. Už to nie je romantická dráma, ktorá sa odohráva v lietadle alebo akčný trhák o tom, ako priemerný Američan vo vypätej chvíli dokáže s lietadlom bezpečne pristáť na zemi. Je tu lietadlo, ktoré sa dostane do silných turbulencií, je tu množstvo rôznych postáv v určitej fáze života, ale originálna zápletka posúva knihu do úplnej inej kategórie. Prestížna Goncourtova cena za rok 2020 podľa mňa úplne zaslúžene.“

Janka: „Veľmi zaujímavý a pútavý príbeh. Nie som fanúšička sci-fi knihy ani trilerov, ale táto má veľmi bavila. Je to autorov výmysel, no čo ak sa to naozaj už aj stalo alebo sa stane ? Inaque s prekladom a obálkou opäť nesklamalo.“

Martin: „Popis knihy zavádza. Nie je to sci-fi ani thriller. Nie je to pre škatuľkového, bežného čitateľa. Kto má rád knihy s nadhľadom, kto má niečo načítané a vie sa sústrediť – má zjavne o zábavu postarané. A kto vie kto je Raymond Queneau, združenie Oulipo. Tak ten sa aj pobaví. Samozrejme, že kniha je pre všetkých, ktorí nemusia vedieť hore uvedené okolnosti. Len si to treba užiť.