blog

Prečo dať audioknihám šancu?

streda 21. júna 2023 15:13
St 21.06. 2023 15:13

Voči audioknihám som bola dlho-predlho skeptická, nevedela som si samu seba predstaviť nejakú počúvať, no akonáhle som im dala šancu, zamilovala som sa. Neprejde deň, čo by som nevenovala aspoň pár minút počúvaniu, stalo sa totiž súčasťou mojej každodennej rutiny. Rozhodla som sa vám preto priniesť zopár tipov, ako sa započúvať a najmä ako si vybrať na začiatok to pravé orechové.

 

  1. Nebojte sa zmeniť rýchlosť prehrávania.

Audioknihy sú úmyselne nahovorené pomalšie a čo najviac zrozumiteľne, aby im porozumeli aj starší ľudia, a tak sa môže stať, že vás na rýchlosti 1 budú nudiť. Treba preto s nastaveniami experimentovať a nájsť si rýchlosť, pri ktorej vás to bude najviac baviť.

  1. Začnite niečím kratším.

Nie je nič desivejšie než audiokniha, ktorá má viac ako 20 hodín. Pre začiatok odporúčam napríklad poviedky, ktoré si môžete nezáväzne pustiť kedykoľvek a kdekoľvek. Možno sa vám tak podarí skrátiť si dlhé čakanie u lekára či nezáživné domáce práce.

  1. Urobte si z počúvania zvyk.

Každý z nás má vo svojom nabitom dni nejaké to hluché miesto, a presne to sa tu snažíme vyplniť. Napríklad pre mňa je čas na audioknihu vždy na ceste do školy, kedy len tak pozerám z okna vlaku a nechávam sa unášať príbehom. Tiež veľmi rada počúvam pri varení alebo venčení. Ani sa nenazdám a napočúvam minimálne 2 hodiny denne.

  1. Vypočujte si niečo, čo ste už predtým čítali.

Svojim známym dookola opakujem, že počúvanie dáva príbehu úplne nový nádych. Odrazu akoby ste sa na milované postavy pozerali inými očami. Nenapadá mi lepší spôsob, ako si toto tvrdenie overiť, než tak, že to sami vyskúšate.

  1. Využite ochutnávku zadarmo.

Martinusácka audioknižná aplikácia umožňuje vypočuť si ukážku úplne každej audioknihy ešte pred kúpou a vždy zadarmo. Ľahko tak zistíte, či vám daný príbeh sadne alebo nie a nevyhodíte peniaze za niečo, čo by sa vám nemuselo páčiť.

  1. Na interpretovi záleží.

Nie všetkým vyhovuje to isté, a preto sa ľahko môže stať, že sa vám nezapáči interpret. A ak to je nedajbože vaša prvá audiokniha, tak na celé počúvanie pravdepodobne hneď zanevriete. Preto zvážte svoj výber a rovno si zo zoznamu vyškrtnite tých, ktorých interpretácia nie je vašou šálkou kávy.

  1. Nemusíte si vypočuť celú audioknihu naraz…

…dokonca ani keď je skutočne krátka. Ak sa budete do počúvania nútiť, len aby ste mali príbeh čím skôr za sebou, nikam to nepovedie. Audioknihy sa pre vás stanú povinnosťou a bude trvať dlho, kým sa naučíte si ich naozaj užívať.

Na záver mám pre vás ešte niekoľko tipov na moje najmilovanejšie audio príbehy:

  • Kde raky spievajú so zamatovým hlasom Táni Pauhofovej
  • Séria Warren XIII. v hlavnej úlohe s Ondřejom a Otakarom Brouskovcami obohatená o rôzne vtipné zvuky, tajomný šepot a diabolské chichotanie
  • Čokoľvek od Roberta Bryndzu v podaní Martina Stránskeho je zážitok, na ktorý budete ešte dlho spomínať
  • Letné poviedky plné humoru Jedeme na dovolenou z pera českých autoriek a autorov s rôznymi interpretmi
  • Dámský gambit, ktorý vďaka šikovnej Jane Plodkovej nebudete chcieť vypnúť

Pevne verím, že vás moje tipy aspoň trošku motivovali do počúvania a podarí sa vám tomuto hobby prísť na chuť. Prajem vám len tie najkrajšie audioknižné zážitky!

Katka Pecháčková

Katka už niekoľko rokov vystupuje na Instagrame pod menom @laska_ku_kniham. Je veľkou milovníčkou kníh vo všetkých možných formách a toto jej najmilšie hobby postupne prerástlo do aktívneho recenzovania, fotenia a hlavne tešenia sa z každej novinky, ktorá jej pristane na stole.

Články autora