blog

8+1 tipov na letné čítanie

štvrtok 20. júla 2023 16:08
Št 20.07. 2023 16:08

Leto je v plnom prúde a vy možno premýšľate nad tým, aké knižky si vezmete so sebou na vysnívanú dovolenku. Ponuka je obrovská a len ťažko z nej vybrať to pravé orechové. Presne to je ten dôvod, prečo som si pre vás pripravila niekoľko tipov na skvelé oddychové čítanie, z ktorého si vyberie, verím, každý knihomoľ. Ak ste už na dovolenke boli, nevadí. Dobrých tipov na knižné príbehy predsa niekdy nie je dosť, no nie? :)

 

Začnem niečím ľahkým, príjemným, pri čom sa budete chcieť neustále usmievať. Tamzin Merchant píše tak očarujúco, tak vrúcne, tak strhujúco a tak živo, všetky jej postavy vám doslova ožijú pred očami, až nadobudnete pocit, že sú skutočnými ľuďmi. Cordelia Klobúčniková je asi tá najmilšia a najsrdečnejšia osôbka, akú kedy môžete stretnúť. Je plná nádeje, viery v lepšie zajtrajšky a jej statočnosť by dokázala preplávať oceán.

Toto je tip skôr pre náročnejšieho čitateľa túžiaceho po odreagovaní nad niečím absurdnejším. Stretnete sa tu s hrdinkou, ktorá je presvedčená o tom, že je postihnutá podobne ako jej mladšia sestra, avšak oplýva veľkým talentom na maľovanie. Tak sa teda nadovšetko usiluje byť úspešnou a jej chuť učiť sa neustále narastá, nuž a všetko by išlo podľa plánov, keby nebolo mužov… Štýl Aurory Venturini je spočiatku možno zložitejší na vnímanie, no akonáhle sa doň dostanete, nebude cesty späť.

Medzi novinkami asi nenájdete vhodnejšiu knihu na plážové vylihovanie. Pripravte sa na to, že pri tomto príbehu budete neskutočne slintať. Doslova v každej druhej kapitole nájdete detailné opisy vynikajúcej gréckej špeciality a radosti, s akou si ju hlavná hrdinka Sarah vychutnáva. Navyše sa celé toto nádherné dobrodružstvo plné slnka, morského vánku a atmosféry letných večerov odohráva na takých nádherných miestach, že tomu len veľmi ťažko odolať. 

Ak patríte podobne ako ja k nadšencom mrazivých príbehov, Anatómiu si hneď teraz zbaľte do kufra. Autorka má mimoriadnu schopnosť prenášať čitateľa do presne nastaveného prostredia a vyburcovať ho k činom. Pohltí vás temnota, hrôza a des, no vy nebudete chcieť ani na sekundu odísť. Nesmierne nekonvenčný, no pútavý príbeh lásky-nelásky, ktorý schladí aj v tých najväčších horúčavách. 

Tip pre milovníka snovej atmosféry s nádychom reality. Akonáhle sa do tejto knihy pustíte, nedokážete prestať čítať. Nejde o žiaden ľahko predvídateľný klišé príbeh, pri ktorom si budete vedieť domyslieť zápletku aj záver. Kdeže, autorka presne vie, čo v danej chvíli povedať, aby to vyznelo originálne a nadčasovo a aby dala čitateľovi zároveň možnosť dotvoriť si kúsky príbehu pomocou vlastnej fantázie.

Tip pre milovníka grafických románov s hlbokým posolstvom. Dom odzrkadľuje egoizmus a ignoranciu každého jedného z nás, no zároveň poslúži ako vzácna pripomienka – vážme si to, čo máme, kým to ešte máme. Zaútočí na tie najcitlivejšie struny, vyvolá pocity eufórie, ale aj dychberúcej prázdnoty, pripomenie nevyhnutnú realitu a vyčaruje úsmev na tvári. Čo viac?

Opäť niečo, čo vám naženie zimomriavky, aj keď budete stáť priamo pod tým najhorúcejším slnkom. Šifra je návykovejšia ako ktorákoľvek droga, s napätím budete pátrať po chladnokrvnom zabijakovi a budete milovať Isabellu Maldonado pre jej dar písania rovnako, ako ju budete preklínať za to, že vám neposkytla viac informácií a omotala si vás okolo prsta. Autorka vždy napíše len presne toľko, aby vám v žiadnom prípade nepomohla, a zároveň presne toľko, aby vás to neprestalo baviť a túžili ste prečítať si viac a viac. Vtáčiky štebotajú, že sa chystá aj pokračovanie. 

Kniha, ktorá ja založená predovšetkým na charakteroch svojich hrdinov, nesmie v tomto výbere chýbať. Spoznáte zábavnú upratovačku Janice, ktorá vás okamžite okúzli čarom svojej osobnosti. Nebudete sa vedieť nabažiť jej príbehov, ktorých má vždy v zásobe na rozdávanie. Čaká na vás aj nezvyčajná pani B., bývalá špiónka s tým najsrdečnejším úsmevom na svete. Z knihy práve vďaka týmto dvom osôbkam sála také množstvo pozitívnej energie a taká skvelá atmosféra, že sa nedá inak, len sa pri nej prihlúplo usmievať a nadšene otáčať stránku za stránkou.

BONUSOVÝ TIP 

Nezabudnite si na dovolenku vziať čítačku kníh napratanú tým najlepším čítaním. Nebude vás tak musieť trápiť miesto v kufri či strach o vlastnú chrbticu (milovníci bichlí, viete presne, o čom hovorím). Na Martinuse na vás čaká široká ponuka e-kníh vo fantastickej letnej 10 % zľave, ktorá platí tento víkend – od 21. do 24. júla.

Verím, že ste si medzi mojimi tipmi našli to, čo vás bude toto leto sprevádzať na vašich zaslúžených dňoch plných oddychu. Prajem vám len tie najkrajšie (nielen) knižné zážitky! 

Katka Pecháčková

Katka už niekoľko rokov vystupuje na Instagrame pod menom @laska_ku_kniham. Je veľkou milovníčkou kníh vo všetkých možných formách a toto jej najmilšie hobby postupne prerástlo do aktívneho recenzovania, fotenia a hlavne tešenia sa z každej novinky, ktorá jej pristane na stole.

Články autora