blog

Deň trifidov: Beznádejný svet, v ktorom by ste nechceli žiť

utorok 15. augusta 2023 15:34
Ut 15.08. 2023 15:34

Deň trifidov od Johna Wyndhama je postapokalypticky sci-fi román, ktorý sa odohráva vo svete, v ktorom by ste sa za nič nechceli ocitnúť. To mi môžete veriť.

Dej románu sa odohráva okolo hlavného hrdinu Billa Masena. Ten ako jediný kvôli svojmu zdravotnému stavu nemohol pozorovať roj meteoritov a zisťuje, že svet, ktorý poznal, už viac neexistuje. Väčšinu populácie práve tieto meteority oslepili, a tak teraz tápajú po uliciach, panikária a nevedia, kam sa podieť. Aby toho nebolo málo, svet začali terorizovať jedovaté mäsožravé rastliny nazývané trifidy, ktoré sa chystajú ovládnuť planétu. 

Ak ste aj vy tými ľuďmi, ktorí sa potrebujú stotožniť s hlavným hrdinom, aby si mohli román naplno vychutnať, tu si rozhodne prídete na svoje. Bill je inteligentný, rozvážny, až čarovne jednoducho sa dokázal prispôsobiť prostrediu, v ktorom sa zo dňa na deň ocitol, a jeho triezvy pohľad na svet vám pomôže zorientovať sa v tejto novej realite. Presne vďaka tomu si k nemu rýchlo nájdete cestu a budete chcieť krok za krokom sledovať tento nikdy neutíchajúci boj.

Aj keď sa to môže na prvý pohľad zdať, Deň trifidov rozhodne nie je žiadna „one man show“. Bill sa stretáva s postavami z kmeňa preživších ovplývajúcimi nezabudnuteľnými charaktermi, s ktorými sa vydá hľadať bezpečný úkryt. Autorovi sa podarilo perfektne vykresliť všadeprítomnú beznádej a spolupatričnosť, ktorá v takýchto situáciách zvyčajne vzniká. Do deja zakomponoval aj niekoľko filozofických zamyslení a samotnému čitateľovi nepriamo kladie otázky, na ktoré zrejme nikdy nenájde odpovede. Ako by sme my reagovali v podobnej situácii? Podarilo by sa nám zachovať si chladnú hlavu a zmieriť sa s faktom, že naše životy už nikdy nebudú také, aké boli len pred necelými 24 hodinami? Kde sa v ľuďoch berie tá sila postaviť sa z úplného dna a bojovať proti nepoznaným hrozbám? Tieto a podobné otázky vyplývajúce z niekoľkých Billových úvah dodávajú textu istú komplexnosť a nútia čitateľa zamyslieť sa nad vecami vo väčšej všeobecnosti.

Absolútne najpôsobivejšia je na tejto knihe jej atmosféra. Je mrazivá, je desivá, je príšerná! Autorovi sa podarilo až príliš hodnoverne opísať všetok strach a postupne sa stupňujúce napätie. Nebudem klamať, veľakrát ma striaslo od hrôzy a neraz som mala chuť schovať sa pod perinu a nevyliezť odtiaľ, až kým nebude nebezpečenstvo zahnané. Tempo príbehu síce občas mierne spomalí a autor venuje niekoľko odsekov detailom zo zaužívaných postupov na prežite v nebezpečnom svete, no pre čitateľov, ktorí sa vyžívajú v hĺbke deja, to určite nebude problém.

Knihu odporúčam bez rozdielu každému, koho téma čo i len trošku zaujala. Je kombináciou napätia, dobrodružstva a filozofických tém, ktoré dokážu osloviť aj tých najnáročnejších čitateľov. Veru si prídete na svoje.

Katka Pecháčková

Katka už niekoľko rokov vystupuje na Instagrame pod menom @laska_ku_kniham. Je veľkou milovníčkou kníh vo všetkých možných formách a toto jej najmilšie hobby postupne prerástlo do aktívneho recenzovania, fotenia a hlavne tešenia sa z každej novinky, ktorá jej pristane na stole.

Články autora