blog

Skrinka času – kniha mesiaca august

pondelok 14. augusta 2023 10:37
Po 14.08. 2023 10:37

Našou knihou mesiaca august v Čitateľskom Klube Martinus je Skrinka času od Nikki Erlick. Prečo by ste si ju mali prečítať aj vy?

Keby ste presne vedeli, koľko rokov života vám zostáva, ako by ste ho prežili? A čo keby ste presne vedeli, koľko rokov zostáva vašim blízkym, kamarátom a vôbec, každému človeku na planéte? 

Predstavte si, že sa ráno zobudíte, dáte si raňajky, kávu a vyrazíte do práce. Lenže keď otvoríte vchodové dvere, na rohožke vás nečakajú ranné noviny alebo susedova mačka, ale malá drevená skrinka, v ktorej sa ukrýva váš osud s informáciou, ako dlho ešte budete žiť. Každý človek na svete dostane v tom istom okamihu rovnakú drevenú skrinku. A kolektívne šialenstvo môže začať. 

Drevená skrinka s povrázkom rôznej dĺžky, ktorý znázorňuje trvanie života, je v podstate jediným sci-fi prvkom v príbehu. Ten je zasadený do skutočného každodenného sveta. Autorke Nikki Erlick sa vďaka tomu darí čitateľa vtiahnuť do deja od prvých strán, pretože zrazu máme pocit, že také niečo sa môže pokojne stať aj nám. A v momente, keď sa role rozdelia na zdanlivo privilegovaných „dlhopovrazcov“, obdarených dlhým životom, a na „krátkopovrazcov“, ktorých čas je obmedzený, príbeh sa stane až bolestivo aktuálny.

Krátkopovrazci sú doslova zo dňa na deň diskriminovaní, vylučovaní zo spoločnosti, stávajú sa predmetom nenávisti, ponižovania a znevýhodňovania. Prečo by mali ľudia, ktorí budú žiť „len“ pár rokov, zastávať verejnú funkciu? Mali by vôbec dostávať hypotéky? A načo im je povýšenie v práci? Nikki Erlick sa v prvej polovici knihy darí efektívne miešať hrozivú absurditu s mrazivou realitou, ktorej dnes všetci čelíme. Len s tým rozdielom, že rasu, pohlavie, sexuálnu orientáciu či etnickú príslušnosť vystriedalo niečo také „bežné“, ako je dĺžka ľudského života. 

Fanúšikov sci-fi asi najviac prekvapí, že kniha sa nesústredí na pátranie po pôvode skriniek. Tie sú jednoducho prítomné a autorka sa zameriava na to, čo spôsobia ľuďom. Postupne nám predstavuje osem hrdinov, ktorých životy sú navzájom prepletené (skoro ako povrázky). Každý z nich sa s existenciou skriniek vyrovnáva po svojom. Niekto si nájde krátky povrázok, iný sa do skrinky ani nepozrie. Niekto chce povrázky bezohľadne využiť vo svoj prospech, ďalší v prospech iných. Niekomu poznanie dĺžky života paradoxne umožní prežiť ho konečne naplno, pretože svet okolo nás už nikdy nebude taký, ako predtým…

Trochu možno zamrzí, že napriek mnohým dôležitým témam a otázkam, ktoré autorka v knihe nastolí, stále hovoríme o komerčnom letnom čítaní. V druhej polovici totiž do popredia oveľa viac vystúpia romantické a vzťahové linky a pointa knihy je niekde celkom inde, ako sa na začiatku zdá. Či je to dobre, alebo zle, závisí od vašich knihomoľských preferencií. Skrinka času sa číta ľahko a rýchlo, príbeh plynie filmovo a nečudoval by som sa, keby ho niekto v dohľadnej dobe spracoval do seriálovej podoby. Potenciál na to má.

Takže, ešte raz – keby ste presne vedeli, koľko rokov života vám zostáva, ako by ste ho prežili?

Jakub Šuták

Copywriter

Copywriter, ktorý sa v Martinuse venuje písaniu článkov a blogov, tvorbe kreatívnych kampaní a ďalším tvorivým činnostiam pre všetkých knihomoľov a knihomoľky.

Články autora