blog

Ako si nájsť viac času na čítanie

štvrtok 14. septembra 2023 12:04
Št 14.09. 2023 12:04

Dovolenkové obdobie sa pomaly, ale isto skončilo a nás nečaká nič iné, než krutý návrat do reality. Dni sa budú skracovať, povinnosti pribúdať a času na čítanie bude čoraz menej. Alebo nie? Tu je niekoľko mojich tipov, ako si užiť knihomoľskú jeseň. Predsa len, neexistuje knihomoľskejšie obdobie ako sychravá jeseň! :)

  1. Čítajte len to, čo vás baví

Možno to znie ako úplne zbytočný tip, ale zamyslite sa – koľkokrát ste siahli po nejakej knihe len preto, že by ste ju podľa všelijakých rebríčkov a odporúčaní mali prečítať, aby ste boli múdrejší, rozhľadenejší a hlavne správni knihomoli? Nie je hanba prečítať si farebný komiks, romantickú novinku či napínavý triler, nikto vás preto druhoradým knihomoľom nemenuje.

  1. Zvoľte si nejaký ľahko splniteľný cieľ

Nemusí to byť nutne konkrétny počet kníh, môžete sa napríklad rozhodnúť, že venujete knihe aspoň 25 minút denne, čo je až 152 hodín ročne, ktoré strávite pohrúžení do knihy, a to veru stojí za to. Môžete čítať napríklad pred spaním. A keď si k príbehu uvaríte aj šálku horúceho čaju, bude sa vám čítať ešte lepšie.

  1. Noste knihu všade so sebou

Akonáhle sa počas hektického dňa zjaví voľná chvíľka, využite ju na čítanie. Či to je pár minút v autobuse alebo výpadok internetu, chcete tento čas stráviť s knihou v ruke. Existujú príbehy, ktoré sú na nosenie v taške ako stvorené, a to nielen svojím drobným formátom, ale aj napínavými scénami, od ktorých sa prosto nebudete vedieť odtrhnúť.

  1. Odložte mobil

Mobily nám berú oveľa viac voľného času, ako by sme si priali, na tom sa zhodneme zrejme všetci. Nie je nič horšie, ako keď sa schúlite v obľúbenom kresle, zakryjete sa dekou, vezmete do ruky knižku a zrazu sa ozve upozornenie. Len jedným očkom nahliadnete… a ani sa nenazdáte, scrollujete sociálnymi sieťami ako besní. Verte mi, môžete si dovoliť byť nezastihnuteľní, tak si toto privilégium patrične vychutnajte.

  1. Vedeli ste o tom, že nemusíte dočítať každú jednu knihu?

Ani ja nechcem nechávať príbehy nedočítané, veď čo ak sa to akurát na ďalšej strane rozbehne a ja tak prídem o vynikajúci zážitok. Lenže ono sa to väčšinou nerozbehne a jediné, o čo v skutočnosti prídem, je chuť do čítania. Odložte knihy, ktoré vás nebavia, nie je to hriech a nie je to ani trestné. Život je príliš krátky na to, aby sme ho investovali do kníh, ktoré nás nebavia. A pokiaľ sa vám nepáči, že vám nedočítané knihy zapadajú na poličke prachom, skúste ich posunúť ďalej cez Knihovrátok.

  1. Dajte šancu audioknihám

Nie je nad to nechať sa unášať príbehom aj v momente, kedy máte plne zamestnané ruky a oči. Počúvať totiž môžete aj pri domácich prácach, pri chôdzi, pri šoférovaní alebo len tak, keď ste ospalí a neviete si predstaviť, že by ste teraz siahli po knihe.

Na záver mám pre vás niekoľko noviniek, ktoré vás od seba nepustia ani na krok a zapríčinia, že sa vykašlete na zbytočné povinnosti:

Katka Pecháčková

Katka už niekoľko rokov vystupuje na Instagrame pod menom @laska_ku_kniham. Je veľkou milovníčkou kníh vo všetkých možných formách a toto jej najmilšie hobby postupne prerástlo do aktívneho recenzovania, fotenia a hlavne tešenia sa z každej novinky, ktorá jej pristane na stole.

Články autora