blog

Knižné tipy s témou škôlky

štvrtok 14. septembra 2023 14:49
Št 14.09. 2023 14:49

Nástup do škôlky znamená pre dieťatko veľkú zmenu. Kým doma bolo stredobodom vesmíru, vždy v tesnej blízkosti mamy, v dobre známom prostredí, v škôlke bude preň zrazu všetko iné a nové. Niektoré detičky zvládnu tento veľký krok, akým nástup do škôlky rozhodne je, úplne bez problémov a do škôlky sa každý deň veľmi tešia. Iným dlhšie trvá zvyknúť si, no z dňa na deň je to lepšie. No a niekedy to môže byť väčšie trápenie, ako by sme doma vôbec čakali. K lepšej príprave nám môžu pomôcť krásne knihy, ktoré si spolu s deťmi môžeme prečítať.

Pozrite si niekoľko mojich tipov na skvelé detské knihy o škôlke, ktoré vám doma môžu prípravu len spríjemniť.

 

KNIHY PRE NAJMENŠÍCH

Ak dieťatko nastupuje do škôlky skôr ako bude mať 3 roky, môžu byť práve tieto knihy pre vás doma tou správnou voľbou. V knihe Objavujeme svet! Škôlka sa dieťa zoznámi so všetkými vecami, ktoré naňho v škôlke čakajú. Leporelo obsahuje aj posuvné prvky a naozaj pestré ilustrácie. Kniha Pôjdem do škôlky je krásna okienková kniha plná tipov aj pre rodičov. Tie sa ukrývajú v dolnej časti knihy pod čiarou a dávajú nám ďalšie návody na to, ako si prípravu uľahčiť a nástup do škôlky dieťatku spríjemniť.

Tip: V knihe Pôjdem do škôlky odprevádza dieťatko do škôlky ocko, čo môže byť príjemná obmena pri všetkých knihách, kde táto úloha prináleží práve maminkám.

 

KNIHY PLNÉ OBRÁZKOV

S týmito veľkými knihami plnými obrázkov prežijete úžasné dni, ba dokonca aj mesiace v škôlkach, kde je stále živo. Kniha Rok v škôlke ukazuje na každej dvojstrane nový mesiac a s ním nové zážitky, ktoré detičky prežívajú. Spolu s detskými hrdinami pekne mesiac po mesiaci teda zažijeme najdôležitejšie udalosti, sviatky a uvidíme ich pri každodennej hre. Veľká knižka – Škôlka pre malých rozprávačov detičky prevedie jedným dňom v škôlke od príchodu, cez všetky dobrodružstvá, ktoré ich tam čakajú, až po návrat opäť domov. Obe knihy obsahujú minimum alebo skôr žiadny text, preto si v nich môžete „prečítať“ vždy nové a nové príbehy.

Tip: Knihy majú tvrdé strany, čo je úplne super pre malých čitateľov a ich zvedavé detské rúčky.

 

KNIHY SO ZVIERACÍMI KAMARÁTMI

Vtáčik Kamil aj malé káčatko Pierko z knihy Môj veľký deň sú plné obáv z prvého dňa v škôlke. Vďaka maminkám sa im ich ale podarí prekonať a deň v škôlke si nakoniec užijú. Kniha Prvý deň v škôlke detičky rozhodne upúta krásnymi ilustráciami a môžu si doma podľa knihy vyrobiť aj veľrybku, presne tak, ako si ju v škôlke z farebných papierov spravil vtáčik Kamil. Obidve knihy neobsahujú veľa textu, takže pri nich v pohode vydržia aj ešte nie úplne zdatní čitatelia.

Tip: Ak sa vaše detičky vedia v knihách skôr stotožniť so zvieracími hrdinami, potom siahnite rozhodne po jednej z týchto dvoch.

DETSKÍ HRDINOVIA

Miško a Brumko, Terka, Kubko či Gabko sú pre skúsených čitateľov už dobre známymi postavičkami z knižného sveta. V knihách ich neobišla ani téma škôlky, takže si spolu s detičkami môžete prečítať o ich dobrodružstvách aj z tohto prostredia. Každá jedna z nich bude rozhodne dobrou voľbou na prípravu vašich detičiek na škôlkarské prostredie. V knihách si okrem všetkých super vecí, ktoré môžu deti v škôlke zažiť prečítate aj o rannom plači, o smútku, ktorý deti cítia či o tom, že obed nechutí vždy úplne každému.

Tip: Pre ešte lepšie zžitie sa s detskou hrdinkou Terkou, si môžete pozrieť spolu s detičkami aj obľúbený kreslený seriál, kde vystupuje ako Conni.

 

ŠPECIÁLNY TIP OD ČEREŠŇOVEJ MAMY

Ak vaše deti obľubujú interaktívne hovoriace knihy Albi – kúzelné čítanie, potom siahnite po novinke, ktorá práve vyšla, Škôlkarov kalendár Mici a Mňau. V knihe nájdete úvodnú dvojstranu, vďaka ktorej sa detičky zoznámia s režimom v škôlke. Na každej ďalšej strane si môžu prezrieť čo ich v danom mesiaci v škôlke čaká. Na záver sa môžu zahrať aj vtipnú hru na štýl človeče nehnevaj sa obohatenú o ďalšie slovné a pohybové úlohy či úlohy na kreslenie. 

Tip: Na hru, ktorá je na konci knihy budete potrebovať len panáčikov. Kocku si prichystať nemusíte, stačí keď budete ťukať na jej obrázok perom a ona vám vždy „hodí“ iné číslo.

Čerešňová mama

Simonka alebo instagramová @ceresnova_mama sa vďaka svojmu synovi zamilovala do sveta detských kníh. O túto ich spoločnú lásku sa rozhodla podeliť a na svojom instagrame vám prináša skvelé odporúčania na detské knihy, ale aj na aktivity či hry s detičkami, ktorými sa môžete inšpirovať.

Články autora