blog

Originálne knižné predsavzatia

štvrtok 21. decembra 2023 13:05
Št 21.12. 2023 13:05

Knihomoli, rok 2024 je za rohom a stavím sa, že nie som ani zďaleka jediná, ktorá už myslí na nové knižné predsavzatia. Tentoraz som s rozhodla vytvoriť si taký zoznam, ktorý sa nebude podobať žiadnemu predchádzajúcemu, a rada sa s vami podelím o svoje nápady.

  1. Prečítaj (sem si doplň číslo podľa svojich možností) príbehov, ktoré máš vo svojej knižnici dlhšie ako rok

Existujú vôbec takí ľudia, ktorí prečítajú každú knihu, ktorú si kúpia/dostanú? Ak áno, zoznámte ma s nimi, prosím, určite patria do kategórie „knihomoľské divy sveta“ a stoja za spoznanie. Ale teraz vážne, koľko desiatok kníh, čo máš doma, sa len váľa na poličke? Urob ich šťastnými a prečítaj si ich. Uvidíš, že budú stáť za to!

  1. Experimentuj s rôznymi žánrami

Čítaš už roky prevažne to isté a 100x si uvažoval nad tým, že by si rád skúsil niečo nové? Nikdy na to nebude lepší čas ako práve teraz! Vyber si 2-3 žánre, ktoré sa aspoň sčasti podobajú tomu jednému, ktorý čítaš bežne, a pusti sa do toho. Prípadne ak si odvážnejší, vyber si z takých, s ktorými si doposiaľ ani okrajovo nemal tú česť. Verím, že sa ti podarí rozšíriť si obzory.

  1. Zúčastni sa aspoň jedného knižného podujatia

Počas roka sa koná nespočetné množstvo knižných eventov, akými sú napríklad besedy s autormi a s nimi spojené autogramiády, prespávačky v knižniciach, rôzne kvízy a podobne. Vyber si zo širokej ponuky a zaručujem ti, že tvoj vzťah k čítaniu sa ešte o niečo prehĺbi. A možno sa ti podarí nájsť si knihomoľskú spriaznenú dušičku.

  1. Daj si knižný detox

Tiež máš občas pocit, že ťa čítanie už nenapĺňa tak ako predtým a čítaš viac-menej preto, lebo nechceš prísť o všetky tie nádherné novinky? Oddýchni si. Knihy ti nikam neutečú a čítanie rozhodne nie je súťaž, ktorej si povinný sa zúčastniť. Uvidíš, že keď sa k príbehom o pár dní, týždňov či dokonca mesiacov opäť vrátiš, budú ťa baviť oveľa viac.

  1. Prečítaj knihu v cudzom jazyku

Pred pár rokmi som si nedokázala predstaviť, že raz budem čítať knižky v angličtine. Vždy som sa tomu vyhýbala, trvalo to nesmierne dlho, polovici slov som ani nerozumela, a tak som to po pár stránkach vždy vzdala. Jedného dňa ale nie, podarilo sa mi odčítať knihu dokonca, a potom ešte jednu a ďalšiu a ďalšiu. A to všetko len vďaka predsavzatiu, ktoré som si vymyslela. Martinus má v ponuke obrovské množstvo kníh v angličtine pre rôzne jazykové kategórie, stačí si len vybrať tú správnu a dať sa do toho.

  1. Vyskúšaj knižný maratón

Opakujem, že čítanie kníh nie je súťaž, ale v prvom rade hobby. To však nič nemení na tom, že knižný maratón je super zážitok. Určite nájdeš aspoň jeden deň v roku, kedy si môžeš dovoliť požiadať všetkých vo svojom okolí, aby ti dali konečne pokoj, aby si sa na ľubovoľný počet hodín mohol posadiť do obľúbeného kresla a neprestávať čítať dovtedy, kým sa ti nebudú zatvárať oči.

  1. Napíš recenziu

Mnohí to už dávno robia, no stále sa nájdu takí, ktorí si na to nikdy nenašli čas alebo si možno povedali, že nie sú dostatočne šikovní na zosnovanie pár viet. Tvoja recenzia nemusí byť na úrovni literárneho kritika, jednoducho len napíš prečo si myslíš, že by knihu (ne)mali prečítať ostatní a je to. Keď svoju recenziu uverejníš na webe Martinusu, získaš možnosť vyhrať 50 € poukážku na svoj ďalší nákup.

 

Ak máte akékoľvek ďalšie nápady, sem s nimi, rada sa od váš inšpirujem! Verím, že sa vám aj vďaka týmto knižným predsavzatiam podarí prežiť rok plný knižných dobrodružstiev, na ktorý len tak ľahko nezabudnete.

 

Katka Pecháčková

Katka už niekoľko rokov vystupuje na Instagrame pod menom @laska_ku_kniham. Je veľkou milovníčkou kníh vo všetkých možných formách a toto jej najmilšie hobby postupne prerástlo do aktívneho recenzovania, fotenia a hlavne tešenia sa z každej novinky, ktorá jej pristane na stole.

Články autora