blog

Knižné ohliadnutie sa za rokom 2023

štvrtok 18. januára 2024 12:34
Št 18.01. 2024 12:34

Rok 2023 si so sebou nesie veľa skvelých spomienok, a tak mi nedá sa za ním ešte naposledy neohliadnuť. Prečítala som množstvo fantastických kníh – od niektorých som nečakala, že ma tak veľmi ohúria, po niektorých som zasa siahla najmä kvôli vizuálu, nuž a o niektorých sa viedli také siahodlhé diskusie, až som ich musela odskúšať na vlastnej koži. Pripravila som si preto také malé knižné zhrnutie predošlého roka založené čisto na mojom subjektívnom vnímaní. No ktovie, možno sa v ňom nájdu aj iní knihomoli :-)

  1. Najpopulárnejšia kniha

Túto kategóriu za mňa jednoznačne vyhráva kniha Štvrté krídlo, okolo ktorej sa vytvoril taký ošiaľ, že skutočne len málokto jej dokázal odolať. Zrejme sa teraz pýtate, či ten príbeh za všetky tie ovácie stojí. S čistým svedomím môžem odprisahať, že som sa od neho nevedela odtrhnúť, a že ak do pár mesiacov nedostanem druhú časť, zrejme to nerozdýcham.

  1. Najkontroverznejšia kniha

Po fantastickej Hypotéze lásky mnohí z nás očakávali od autorkinej novinky – Analýza lásky, minimálne také srdečné pocity a radostné úsmevy, no zmohli sme sa len na neveselé ehm. Táto kniha si získala kvantá negatívnych recenzií, no rovnako si našla aj svojich priaznivcov ochotných bojovať za jej kvalitu, a preto sa v mojich očiach stala jednoznačným víťazom tejto kategórie.

  1. Najočarujúcejšia kniha

Kniha plná láskavých slov, kde som sa veľakrát pristihla pri tom, že prosto ja nemám slov nad autorovou genialitou a schopnosťou vyčarovať aj z obyčajných situácií tie najkrajšie na svete. Tipovali ste správne, medailu za najočarujúcejšiu knihu roka 2023 som udelila príbehu Pod šepkajúcimi dverami. Hlavnými témami tejto láskavej rozprávky sú láska a priateľstvo, vďaka čomu budete mať z čítania ešte príjemnejší zážitok.

  1. Najkrajšia obálka

Priznám sa, zabralo mi veľa času vybrať tú najprekrásnejšiu z najprekrásnejších, no nakoniec som na svoju voľbu hrdá. Medúzin príbeh ma okamžite upútal a nie je dňa, čo by som mu nevenovala aspoň jeden zamilovaný pohľad. Samozrejme, aj obsahovo táto knižka stojí za vašu pozornosť.

  1. Najväčšie prekvapenie

Od slovenskej autorky Ivety Pernišovej som pred niekoľkými rokmi čítala jej debut Anarchorance a stala som sa na ňom vyslovene závislá. S napätím som očakávala druhú časť, aj keď, priznám sa, mierne som sa obávala poklesu kvality. Avšak v deň, kedy som Riján konečne rozčítala, nebolo pochýb o tom, že to bude jednou z najlepších kníh vôbec.

  1. Najtemnejšie fantasy zo školských lavíc

Žáner dark academia som objavila len ten pred pár mesiacmi a hneď som si v ňom našla svojich obľúbencov, no sérii Scholomance sa ozaj len tak niečo nevyrovná. Vyznačuje sa originalitou, čiernym humorom, smrťou a do detailov prepracovaným svetom temna a hrôz.

  1. Najkrajšie vizuálne spracovanie

Zrejme sa zhodneme na tom, že krása je subjektívny pojem, avšak Veveričky, čo sa škriepili, zanechajú máloktoré srdce chladným. Jim Field a jeho ilustrácie sú to, čo vám dokáže vyčariť úsmev na tvári aj v tých najzachmúrenejších dňoch, a ja tak nedám na sériu Odvážne zvieratká nikdy dopustiť.

  1. Najočakávanejšia kniha

Akonáhle niekde zaznie slovné spojenie „knižné novinky“, všetko púšťam z rúk a vydávam sa zisťovať, na čo sa môžem v najbližšej dobe tešiť. Minulý rok moje srdiečko najviac rozbúchala správa o chystajúcom sa pokračovaní série Dragonwatch: Pán ostrova prízrakov. Veru nebolo jediného dňa, čo by som nekontrolovala, či sa dátum vydania náhodou neposunul…

  1. Najzaujímavejšia oriezka

Nemôžem byť nadšenejšia, že aj u nás sme konečne objavili kúzlo oriezok, ktoré celej knihe dodajú na kráse. Minulý rok mi najviac padla do oka Čarovná záhrada so svojím kvetinkovým vzorom na tmavom pozadí, vďaka čomu v knižnici vyzerá skutočne nadpozemsky.

 

BONUSOVÁ kategória: Objav roka

Nikto nedokáže ignorovať populárnu autorku tak, ako len ja dokážem ignorovať populárnu autorku. Taylor Jenkins Reid si ukradla srdcia mnohých čitateľov už dávnejšie, no moje si definitívne získala svojou novinkou Malibu v plameňoch, po ktorej som si okamžite potrebovala prečítať aj jej predošlé diela. Neobjavila by som ju nebyť Čitateľského klubu Martinus, kde sa stala jednou z minuloročných kníh mesiaca, a kde som ju tak mohla zbožňovať spolu s ostatnými členmi.

 

Tak, kamoši, toto bolo moje ohliadnutie za predošlým rokom plným vynikajúcich príbehov, o ktorých by som aj po dlhých týždňoch a mesiacoch od dočítania najradšej rozprávala od rána do večera. Verím, že som vás inšpirovala nielen výberom kníh, ale aj nápadom dosadiť si do môjho zhrnutia svoje obľúbené knihy či dokonca k vytvoreniu vlastných kategórií.

 

Katka Pecháčková

Katka už niekoľko rokov vystupuje na Instagrame pod menom @laska_ku_kniham. Je veľkou milovníčkou kníh vo všetkých možných formách a toto jej najmilšie hobby postupne prerástlo do aktívneho recenzovania, fotenia a hlavne tešenia sa z každej novinky, ktorá jej pristane na stole.

Články autora