blog

Knižné tipy: Čítam, čítaš, čítame…

pondelok 25. januára 2010 00:01
Po 25.01. 2010 00:01

Rosteme s knihouSpomínate si ešte na článok o „budúcej slovenskej yntelikencii“? Kým na Slovensku máme tendenciu skôr sa sťažovať, ako aktívne konať, v susednej Českej republike sa k problému neustále sa znižujúcej sčítanosti mladých postavili čelom a začali pekne od podlahy. Spustili kampaň Závislost na celý život a pozvali si do nej aj mnoho zaujímavých a populárnych osobností českej kultúrnej scény. Potreba podobného projektu na Slovensku je viac ako očividná, jej samotná účinnosť trochu otázna, ale to neznamená, že s tým nemôžeme niečo spraviť aj sami! Začať treba vždy od seba. A tak čítajme,  nech sú nás milióny (priamo na Slovensku)!

Petr Šabach – Hovno hoří

Tohto týždňový výber začneme s knižkou, ktorej názov je v skutku poetický. Petr Šabach napísal svoju zbierku poviedok Hovno hoří o rozdieloch medzi mužmi a ženami už v roku 1994 a medzi časom sa asi nenájde Slovák alebo Čech, ktorý by nepoznal jej filmové spracovanie.  Ak pátrate v pamäti a márne sa snažíte spomenúť si, kedy že ste mali vidieť film s takýmto vskutku nezabudnuteľným názvom, tak samozrejme neuspejete. Filmové spracovanie sa volá Pelíšky a ku knihe už asi netreba nič viac dodať. Snáď len, že sa líši od filmu viac než dosť, preto sa jednoznačne oplatí si ju prečítať. Šabachov štýl rozprávania je hrubý, občas až zemitý, dôraz vo svojich poviedkach dáva práve na vzťah muža a ženy a na ich rozdielne vnímanie sveta, ale doba tvrdej normalizácie, do ktorej sú poviedky zasadené im dodáva všadeprítomnú pachuť deformovaných medziľudských vzťahov, nad ktorou sa nedá len tak mávnuť rukou.

Steven Kolpan – Kouzlo místa

A v minulosti ešte chvíľu ostaneme. Renomovaný znalec vína a spisovateľ Steven Kolpan nám porozpráva príbeh o najvýznamnejšej historickej vinici v Amerike. Vinice sa nazývajú Inglenook Estate a nachádzajú sa v Nappa Valley. Po niekoľko generácii sa o ne starala rodina Niebaumovcov až kým neboli predané Heubleinovi – vinárskemu gigantovi, ktorý vinice rozdelil a z pôvodne prémiových značiek sa mu podarilo za niekoľko rokov vytvoriť to najlacnejšie stolové víno podradnej kvality. Zmena nastala v roku 1975 kedy slávny Francis Ford Coppola odkúpil polovice viníc a tvrdým úsilím, množstvom investovaných peňazí, neúnavným bojom proti byrokracii ale hlavne vlastnou tvrdohlavosťou bojoval za znovuobnovenie najslávnejšej americkej značky vína. O dvadsať rokov sa mu podarilo kúpiť aj druhú polovicu viníc, čím zjednotil pôvodné Inglenook Estate vinice a zároveň opäť vytvoril prémiové značky legendárneho amerického vína. Ak máte chuť na príbeh so šťastným koncom a zároveň si radi otvoríte fľašu dobrého vína, tak táto kniha je ako stvorená pre vás.

Alice Schroeder – Snehová guľa

Rôzne rebríčky o najbohatších, najslávnejších a najmocnejších ľuďoch na svete trochu pripomínajú detské časy, kedy sme súťažili, kto dočúra vyššie – na výsledku v skutočnosti nezáleží. Na reálny život bežného smrteľníka to nemá žiadny dopad (teda za predpokladu, že sa náhle najbohatším nestane nejaký diktátor), ale napriek tomu si o nich ľudia radi prečítajú, alebo sa dozvedia niečo nové. Raz darmo – peniaze sú spoľahlivým indikátorom úspechu, a tak niet divu, že prvý román, v ktorom najbohatší muž sveta dobrovoľne otvára dvere do svojho súkromia, sa okamžite stal bestsellerom na celom svete. Warren Buffett otvorene rozpráva o pozadí množstva udalostí a škandálov a jeho rozprávanie je popretkávané výpoveďami ľudí, ktorí sa okolo Buffetta pohybovali, jeho detí, priateľov, obchodných partnerov. Vďaka tejto knihe možno pochopíme, prečo stále žije vo svojom prvom dome, nemá vlastného šoféra, naďalej pracuje vo svojej skromnej kancelárii  a prečo venoval veľkú časť svojho majetku Gatesovej nadácii.

Kornel Foldvári – O detektívke

Máte radi detektívky? Tak to ste už určite narazili na náš seriál článkov Slávni detektívi a ich stvoritelia, ako aj na seriál Moderná detektívka a jej autori. Ak by vám to však bolo málo a chceli by ste sa dozvedieť oveľa viac o tomto kritikmi zaznávanom, ale inak extrémne populárnom, žánre, tak určite siahnite po najnovšom diele svojrázneho slovenského spisovateľa Kornela Foldváriho. Tento dlhoročný milovník a znalec detektívky sa rozhodol rozšíriť naše obzory, a tak napísa pútavú knihu, v ktorej rozoberá nielen slávnych detektívov a ich autorov, ale nezabúda ani na „nahrávačov“ ako napríklad doktor Watson. Skúste si teda prečítať nielen detektívku, ale aj niečo o detektívke. Nebudete ľutovať. Veď ako píše Pavel Vilikovský vo svojej recenzii: “Földvári nám ponúka zasvätené, ale prepiatym teoretizovaním nezaťažené štúdie o umení detektívky, o jej najznámejších tvorcoch i hrdinoch. Neusiluje sa o encyklopedickú dôkladnosť – sám svoju knižku prirovnáva skôr k čitateľskému denníku.”

Michael Koryta – Posledná noc

A ak máte predsa len radšej aplikovanú prax pred suchým teoretizovaním, tak uprimate svoju pozornosť na najnovší prírastok v legendárnej edícii Zelená knižnica vydavateľstva Slovenský spisovateľ. Knihy už síce z nepochopiteľného dôvodu postrádajú tradičný zelený obal (prečo?!?!), ale kvalitné detektívky pod ich logom našťastie ostali. Michael Koryta by sa so svojím menom nestratil v žiadnej slovenskej triede, ale dojem klame. V skutočnosti je to Američan ako vyšitý a jeho román Posledná noc mu vyšiel, keď mal 21 rokov. Román Posledná noc, v ktorom prvýkrát predstavuje svojho „dvorného“ vyšetrovateľa – súkromného detektíva Lincolna Perryho, sa točí okolo očividnej samovraždy súkromného očka Wayna Westona a náhleho zmiznutia jeho manželky a dcéry. Vďaka svojráznym plánom slovenských nakladateľstiev však už Lincolna Perryho možno poznáte z románu Pieseň smrti, ktorý vyšiel pred dvomi rokmi a v skutočnosti je to v poradí druhý román, ktorý Michael Koryta napísal.

Tom Hodgkinson – Pohodoví rodičia

A na záver som si nechal jednu príručku. Zdá sa, že čím sú ľudia starší, tým radšej sa sťažujú, pričom najobľúbenejšou témou je „Ach, tá dnešná mládež, to je hrôza! Kam tento svet speje, my sme takí vôbec nebývali!“ Či už je to pravda, ale nie, pravdou ostáva, že výchova detí v modernej dobe má množstvo úskalí, ktoré tu v minulosti neboli. Väčšina rodičov je natoľko pracovne vyťažená, že nemá na svoje deti čas. Tie majú nielen oveľa viac možností sebarealizácie, ale zároveň na ne číha aj oveľa viac nebezpečenstiev. Al aj vy patríte medzi rodičov (alebo budúcich rodičov), ktorým sa zdá, že prestávajú zvládať svoju rodičovskú rolu, siahnite po tejto knihe. Tom Hodgkinson vám ukáže prevratný, no jednoduchý spôsob, ako zvládnuť rodičovstvo a ešte sa z neho aj tešiť.

Zdroj: sckn.cz / Martinus.sk