blog

Knižné tipy: Hutná nádielka, z ktorej si vyberie každý!

pondelok 17. októbra 2011 00:01
Po 17.10. 2011 00:01

Neustále vychádzajú nové a nové knihy, vďaka čomu je veľmi ľahké prehliadnuť tie, ktoré skutočne stoja za pozornosť. A práve preto vám každý týždeň prinášame výber titulov, ktoré stoja za vašu pozornosť. Pozrite sa každý pondelok na novinky minulého týždňa a nezabudnite si ich pridať do svojich wishlistov. Prehliadnuť dobrú knihu je až príliš jednoduché.

  • Michal Viewegh – Mafie v Praze

    Predstavovať vám najznámejšieho českého spisovateľa Michala Viewegha určite nemusím. Jeho romány sú priam chronicky známe a populárne aj na Slovensku. Tentoraz sa však vydal do vôd neprebádaných a vrhol sa na detektívku s mafiánskou zápletkou. A ako to je v dnešnej dobe zvykom, inšpiroval sa skutočnými udalosťami. Sám autor síce vyhlasuje, že príbeh je čistá fikcia, ale ak aspoň trochu sledujete české správy, určite vám udrie do oka nápadná podobnosť literárnych postáv s reálnymi osobami. Viewegh však v prvom rade opäť dokazuje, že je vynikajúci spisovateľ, ktorý vie, ako vystavať príbeh, z ktorého vás bude mraziť ešte dlho po dočítaní. Obzvlášť, keď si uvedomíte, že to nie je tak úplne fikcia…  (Viac info)

  • Stephen King – Bezhviezdna tma

    Ani ďalšieho autora nie je potrebné príliš dlho predstavovať. Stephen King už niekoľko desaťročí vládne žánru hororu a v USA je neustále jedným z najpredávanejších autorov vôbec. Aj zbierka štyroch noviel Bezhviezdna tma vám veľmi názorne a plasticky dokáže, prečo je to tak. Čakajú na vás štyri novely – 1922, Veľký šofér, Férové predĺženie, Dobré manželstvo – záhadné, temné, s prvkami hororu, dokumentujúce autorovo majstrovstvo v tomto žánri. Je v nich však viac ako len štedrá dávka hrôzy… Čítajte, nazrite do očí zlu a držte palce tým zvyškom dobra, ktoré sa proti nemu odvážia postaviť! (Viac info)

  • Chuck Palahniuk – Klub bitkárov

    Na túto knihu sa dá povedať len jedno slovo: KONEČNE! Konečne vychádza aj v slovenčine dnes už kultový román Chucka Palahniuka – Klub bitkárov. Áno, film ste už pravdepodobne videli a rozhodne sa nedá povedať, že by bol zlý, ale kniha mu pridá ešte ďalší rozmer, takže ak sa vám tento literárny skvost doteraz vyhýbal, máte najvyšší čas to napraviť! Bezmenným rozprávačom je mladý muž, ktorý má ubíjajúcu prácu a trpí nespavosťou. Úľavu hľadá na stretnutiach podporných skupín pre pacientov postihnutých ťažkými chorobami, kde predstiera, že je jedným z nich. Všetko sa však dramaticky zmení, keď spozná tajomného Tylera Durdena, s ktorým založia tajnú organizáciu, klub bitkárov. To je však len začiatok…  (Viac info)

  • Ars Sacra

    Každé veľké vydavateľstvo vydá raz za čas knihu, na ktorú je skutočne hrdé. A Slovart sa tentoraz pochváli unikátnym výberom toho najlepšieho a najvýznamnejšieho, čo v kresťanskom výtvarnom umení a architektúre kedy vzniklo. Publikácia je to skutočne exkluzívna. Vyznačuje sa zlatou väzbou, dvomi zlatými záložkami, má viac ako 1100 strán, ale jej najväčšou devízou sú mimoriadne kvalitné fotografie slávnych diel, na ktorých objavíte aj také detaily, ktoré by vám pri pohľade naživo ostali skryté. Toto je kniha, ktorá je viac ako len obrázková encyklopédia. Je to kniha, ktorá bude patriť k výstavným kusom vašej knižnice… (Viac info)

  • Paul Auster – Sunset park

    Paul Auster patrí k najvýznamnejším a najoceňovanejším americkým autorom. Preslávil sa síce hlavne vďaka svojej newyorskej trilógii, ale ani ďalšie jeho diela nie sú o nič menej kvalitné. Presvedčiť sa o tom môžete aj v jeho najnovšom románe Sunset park. Jeho hlavným hrdinom je Miles Heller, mladý človek bez ambícií, sužovaný pocitom viny za smrť nevlastného brata, už sedem rokov žijúci v dobrovoľnom exile bez kontaktu s rodinou. Zmysel života nachádza až vo vzťahu s výnimočne inteligentnou, no ešte neplnoletou Pilar Sanchezovou. Keď však hrozí, že jej rodina ich vzťah oznámi polícii, Miles je nútený ukončiť svoj exil a vrátiť sa do rodného New Yorku.  (Viac info)

  • Yrsa Sigurdardóttir – Led v žilách

    Počasie sa nám prudko zvrtlo a vo vzduchu už je cítiť jeseň. Počas mrazivých rán aj zimu… A to je ideálny čas na poriadnu severskú detektívku. A to tak severskú, že keby bola ešte severskejšia, tak už sme za pólom. Presne tak, islandská detektívka sa spravidla vyznačuje temnou, hutnou a mimoriadne mrazivou atmosférou s presvedčivými postavami a dejom tak napínavým, že sa budete triasť aj pri plápolajúcom kozube. Inak to nebude ani pri najnovšej detektívke Yrsi Sigurdardóttir s názvom, ktorý prezrádza, čo môžete očakávať – Ľad v žilách. Advokátka Tóra Gudmundsdóttir sa bude tentoraz snažiť vyriešiť záhadu zmiznutých pracovníkov grónskej banskej spoločnosti. (Viac info)

  • Terry Pratchett – Snuff

    Nová kniha Terryho Pratchetta! A na dôvažok je hlavným hrdinom opäť Samuel Elánius! Milujem Elánia a jeho ironicko-pesimistický pohľad na svet. Dá sa vôbec viac tešiť na knihu? 🙂 No dobre, uznávam, že kniha zatiaľ vyšla len v angličtine a českého prekladu sa asi skôr ako za pol roka nedočkáme, ale pravoverných fanúšikov, ktorí ovládajú materinskú reč sira Terryho to určite nezastaví! Sam Elánius sa rozhodol vyraziť na dovolenku. Ale ako hovorí staré príslovie – policajt na dovolenke si ešte ani nestihne vybaliť a už narazí na prvú mŕtvolu. A policajt zo všetkých najpolicajtovatejší (uff) rozhodne nie je výnimkou…  (Viac info)

  • Nathan Myhrvold, Chris Young, Maxime Bilet – Modernist Cuisine: The Art and Science of Cooking

    Tak a toto je chuťovka, aká sa len tak často nevidí. A to priam doslova. Dámy a páni, ponúkam vám do pozornosti kuchársku knihu, ktorá je považovaná za najlepšiu na svete. A to bez akéhokoľvek preháňania. Jej hlavným autorom je Nathan Myhrvold, dlhoročný riaditeľ výskumu v Microsofte, ktorý vlastní 15 patentov a na viac ako 500 sa podieľal. Z Microsoftu odišiel, aby sa venoval… vareniu! A to spôsobom, aký si môže dovoliť len milionár a génius v jednej osobe. Výsledkom je fascinujúca kuchárska kniha, ktorá nemá vo svete obdoby. Ok, napíšem o nej samostatný článok, tu na to nie je priestor. 🙂 Zatiaľ mi jednoducho verte! 🙂 (Viac info)

  • David Nicholls – One Day (flipback)

    Spomínate si ešte na článok o “flipbackoch”? Ak nie, tak ho nájdete TU. Dôležité je, že ich už nielenže máme v ponuke, ale nájdete medzi nimi dokonca aj román Jeden deň. Aj keď samozrejme v angličtine.Flipback Jeden deň – nech sa páči! A ak si stále nie ste istí, prečo práve táto kniha, tak si prečítajte našu recenziu s veľavravným názvom Ak by ste mali tento rok prečítať jedinú knihu, stavte na Jeden deň. (Viac info)