blog

Čílsky sudca vyšetruje okolnosti úmrtia Pabla Nerudu

štvrtok 8. decembra 2011 16:11
Št 8.12. 2011 16:11

Ak by sa chcel niekto živiť ako literárny detektív, o nával práce by mal očividne postarané. Po tajomnej smrti Jane Austenovej tu máme ďalšie záhadné úmrtie. Tentoraz sa jedná o jedného z najvýznamnejších čílskych básnikov a spisovateľov Pabla Nerudu, ktorý v roku 1973 zomrel na rakovinu. Teraz sa však vynorili domnienky, ktoré tvrdia, že v skutočnosti bol zavraždený. Čílska komunistická strana preto trvá na exhumácii jeho zostatkov.

Zomrel skutočne na zlyhanie srdca?

Pablo Neruda, ktorý v roku 1971 dostal Nobelovu cenu za literatúru, zomrel len o dva roky neskôr v Santiagu. Podľa jeho úmrtného listu bolo príčinou úmrtia zlyhanie srdca ako nepriamy dôsledok rakoviny prostaty, na ktorú bol liečený. Slávny autor zomrel v čase, kedy v krajine prebiehala vojenská revolúcia a do čela štátu sa dostal generál Augusto Pinochet.

Až teraz, o takmer 40 rokov neskôr, však prehovoril Manuel Araya, bývalý šofér Pabla Nerudu, ktorý tvrdí, že skutočnou príčinou jeho úmrtia bola neznáma látka, ktorá mu bola vstreknutá. Podľa jeho výpovede  Vo svojej výpovedi uvádza, že v deň básnikovho úmrtia Neruda volal jemu, aj svojej žene a žiadal ich, aby sa dostavili čo najrýchlejšie do nemocnice, lebo “kým som spal, prišiel doktor a niečo mi pichol.”

Názory sa rôznia

Pablo Neruda nebol vo svojej vlasti len básnikom a spisovateľom, ale aj vysoko postaveným kariérnym diplomatom, a ako taký mohol byť nepohodlným pre vojenskú juntu, ktorá práve nastúpila k moci. Nadácia Pabla Nerudu, ktorá sa stará o uchovanie a propagáciu básnikovho diela, však túto teóriu odmieta: “Neexistuje dôkaz, ktorý by naznačoval, že by Pablo Neruda zomrel pre inú príčinu, ako je rakovina prostaty.”

Čílsky sudca Mario Carroza napriek tomu pokračuje vo vyšetrovaní, ktoré zahŕňa preverovanie stoviek prípadov úmrtí počas trvania Pinochetovej vlády. Na jeho podnet boli pred nedávnom exhumované aj pozostatky blízkeho priateľa Pabla Nerudu, bývalého prezidenta Čile Salvadora Allendeho. Autopsia však potvrdila, že Allende skutočne spáchal samovraždu, takže v septembri jeho pozostatky opäť pochovali. Tentoraz už snáď definitívne. Teraz čaká podobný proces aj Pabla Nerudu.

PS: A nabudúce sa už sústredíme na veselšie témy! 🙂