blog

LookBook #2: Dobré letné čítanie (nielen) na dovolenku

streda 15. júna 2016 08:22
St 15.06. 2016 08:22

Letné obdobie je okrem iných príjemných vecí charakteristické aj tým, že máme viac času na čítanie. Či už sa chystáte na dovolenku alebo si užívať krásne letné víkendy, či radšej čítate vonku alebo si užívate knihu v kaviarni, vybrali sme pre vás zopár knižných tipov, ktoré vám toto leto určite spríjemnia. 

Krásny príbeh pre všetkých knihomoľov. Príbeh manželov Loly a Matiása, ktorým vstúpi do života Alice s tajomnou knihou. Lola, ktorej sa cnie za predchádzajúcim životom, nájde v Alici dobrú priateľku a spoločne si zvyknú čítať vo výklade malého kníhkupectva, ktoré manželia vlastnia. Lola sa postupne začne pozerať na svet novými optimistickejšími očami a objavuje to, prečo stále stojí zato žiť. Je to kniha o láske, živote, politike, ale najmä o knihách. Napriek tomu, že to nie je žiadna novinka, túto knihu sme si tak zamilovali, že sa musela objaviť v tomto výbere. Dajte si k nej dobrú kávu a koláčik a vychutnávajte do posledného písmena.

DSC_6656

Z tejto knihy vonia Taliansko! Geniálna priateľka od Eleny Ferrante sa totiž odohráva v Neapole, kde vyrastajú dve priateľky – Elena a Lila.  Neapol je v období počas ich detstva a dospievania krutým miestom a jeho obyvatelia riešia konflikty často hádkami a bitkou. Dve odlišné dievčatá si však napriek všetkému nájdu cestu k sebe a už od detstva sú spolu v dobrom aj zlom. A toho zlého je tam celkom dosť. Výborne napísaný príbeh od autorky, ktorá v Taliansku aj vo svete žne jeden úspech za druhým, kritici aj čitatelia ju milujú a doteraz nie je úplne jasné, či je to žena alebo muž. Píše totiž pod pseudonymom a nevystupuje na verejnosti. V slovenskom preklade od Ivany Dobrakovovej vydalo knihu vydavateľstvo Inaque.sk a chystá sa vydať aj ďalšie tri diely príbehu o geniálnych priateľkách.

DSC_6676

S Klubom nenapraviteľných optimistov sa prenesieme do Francúzska. Konkrétne do Paríža v roku 1959. Tam žije dvanásťročný Michel Marini, ktorý sa dostane do výnimočného klubu – klubu nenapraviteľných optimistov. Ten si vytvorili emigranti z východnej Európy v zadnej miestnosti klubu Balto, kam Michel občas zájde. Ak na vás v predchádzajúcej knihe dýchalo Taliansko, v tejto je to Paríž. Opisy klubov, reštaurácií, uličiek, námestí, to všetko v nej je a aj keď síce na pozadí, práve to dotvára celkovú atmosféru tejto úžasnej knihy.  Michelov príbeh, príbeh jeho rodiny a kamarátov z klubu vás určite dostane!

DSC_6691

Brutálna kniha a silný príbeh, ktorý sa dotkne každého čitateľa. Výborne napísané, kruté, pesimistické, no dôležité čítanie. Krátke, úderné vety. Nič nie je nazvyš, nič neprevyšuje. A ani nič nechýba. Nie je to síce pekná ňuňu knižka na dovolenku, no zasiahne vás tak silno, že sa z toho budete ešte chvíľu spamätávať. Kompletná trilógia od Agoty Kristof, ktorá bola preložená do viac než tridsiatich jazykov, vychádza na Slovensku prvýkrát vo vydavateľstve Artforum v preklade Aleny Čermákovej.

DSC_6700

Dejiny trocha inak. Vedeli ste, že Hitler bral kokaín a Stalin vykradol banku? Giles Milton je majster beletrizovanej histórie, s jeho knihou vás dejiny určite nebudú nudiť. Jeho Bizarné historky z dejín sú napísané pútavo, vtipne a napriek tomu, že to vyzerá, akoby si autor kadečo navymýšľal, všetko sú to pravdivé príbehy. Ideálne oddychové čítanie na dovolenku.

DSC_6772

Príbeh o priateľstve dvoch chlapcov, ktoré je ako vesmír: magické a bez hraníc. To hovorí o tejto knihe prvá veta anotácie a má pravdu. Aristoteles a Dante, dve hlavné postavy tohto príbehu, sú úplne odlišní, no keď sa stretnú, vznikne medzi nimi priateľstvo, ktoré im môže hocikto závidieť. Spolu objavujú svet dospievania, prvé lásky, prekonávajú prekážky a spomínajú na minulosť. Ari a Dante vás dojmú, rozosmejú, možno aj poučia a rozplačú. Výborná kniha nielen pre milovníkov young-adult literatúry.

DSC_6798

Obľúbený Doppler je späť v tretej knihe. Tentokrát sa vracia domov a zisťuje, že jeho miesto v dome aj v živote nahradil iný muž. Tento fakt ho prekvapí a na novú životnú situáciu zareaguje typicky dopplerovsky. Po slabšej dvojke prichádza Erlend Loe v plnej sile a v treťom Dopplerovi nájdete všetko, čo ste na ňom mali radi predtým. Teda predovšetkým jeho výborný humor!

DSC_7051

Vydavateľstvo Slovart oslavuje tento rok 25. narodeniny a pri tejto príležitosti sa rozhodlo vydať knihy, ktoré boli už dlho vypredané a nedostupné. Dumasov klub medzi ne jednoznačne patrí, kniha sa stala aj predlohou k slávnemu filmu Deviata brána. Pútavý príbeh zo sveta antikvariátov, kníhkupcov, zberateľov a reštaurátorov starých kníh je plný napätia a určite poteší nejedného milovníka kníh.

DSC_7000

Útla kniha, ktorá v sebe ukrýva veľa zaujímavého. Irena Brežná dostala za svoj román Nevďačná cudzinka cenu Dominika Tatarku a je nominovaná aj na ocenenie Anasoft Litera. Život a tvorbu autorky ovplyvnila emigrácia do Švajčiarska v roku 1968 a túto tému spracúva aj v tomto malom románe. Prostredníctvom dvoch spomienkových vrstiev prepojených rozprávačkou si môžeme prečítať o osudoch súčasných emigrantov a ich zážitkoch s udomácňovaním sa v novej krajine.

DSC_6966

Feel-good román, ktorý zaujme všetkých, ktorí majú radi príbehy plné kníh, lásky a priateľstva. Čtenáři z Broken Wheel doporučují je román, ktorý rozpráva príbeh Švédky Sary, ktorá príde do malého amerického mestečka na prázdniny, no nakoniec si tam otvorí kníhkupectvo, objaví nových priateľov a stretne lásku. Znie to ako námet na treťotriedny americký romantický film, no táto kniha je fakt pekne napísaná, vtipná a plná zaujímavých postavičiek. Ak si chcete dobre oddýchnuť pri príbehu, v ktorom hrajú hlavnú úlohu knihy, toto je to pravé čítanie pre vás.

DSC_6735

Kto čítal knihu Letné svetlo a potom príde noc od islandského autora Jóna Kalmana Stefánssona, nemal by si nechať ujsť ani jeho ďalší román Ryby nemajú nohy. V preklade Zuzany Stankovitsovej a krásnom dizajne Márie Rojko vyšla táto rodová sága, ako ju nazýva sám autor, vo vydavateľstve Artforum. Príbeh, ktorý sa odohráva od prelomu 19. a 20. storočia až po súčasnosť, v sebe skrýva osudy  členov jednej rodiny a je popretkávaný autorovými úvahami o láske, viere, osude, prírode, vzťahoch, no nevyhýba sa ani spoločenskej kritike. Stefánssonov poetický štýl, ktorý nás dostal v jeho Letnom svetle, je veľmi zreteľný aj v tejto knihe. Aj tu nájdeme kopec myšlienok a úvah, ktoré si treba podčiarknuť, vrátiť sa k nim, porozmýšľať, vstrebať. Ozaj, viete, prečo ryby nemajú nohy?

DSC_6787

Anjel nad Teheránom je ďalší titul, ktorý vyšiel k 25. narodeninám vydavateľstva Slovart. Gina B. Nahai je americká autorka, ktorá pochádza z Iránu. Do USA sa presťahovala v roku 1977. Je nositeľkou viacerých významných literárnych ocenení, v súčasnosti vedie seminár kreatívneho písania na univerzite v Južnej Karolíne. Anjel nad Teheránom je fascinujúce rozprávanie o drsnom živote v teheránskom židovskom gete a o svete bohatej iránskej aristokracie. Nové vydanie dostalo aj novú krásnu obálku.

DSC_7066

Či už sa s knihami chystáte k moru, do hôr, do kaviarne alebo len tak niekam do prírody, určite využite našu knihomoľskú tašku, ktorá vám ich odnesie 🙂

DSC_6946

Tak ako? Aký dlhý je váš prázdninový reading list?

DSC_6899

Foto: Martina Cimermanová 

Za poskytnutie priestorov na fotenie ďakujeme: Foxford, Ateliér Papaver, MAD DROP espresso & brew bar