blog

Nový prípad Sherlocka Holmesa vyjde 106 rokov po smrti jeho autora

piatok 13. mája 2011 00:01
Pi 13.05. 2011 00:01

Smrť autora ešte neznamená automaticky koniec nových dobrodružstiev jeho literárnych hrdinov. Po správe z minulého týždňa o pokračovaní Krstného otca tu máme ďalší príklad z Británie, kde v novembri vyjde nové dobrodružstvo najslávnejšieho detektíva na svete – Sherlocka Holmesa a to 81 rokov po smrti jeho autora, sira Arthura Conana Doyla. Nový príbeh sa volá House of Silk (Dom hodvábu) a na svedomí ho má britský spisovateľ Anthony Horowitz.

Príbeh bude vyrozprávaný v prvej osobe Sherlockovým verným asistentom dr. Watsonom, ktorý je však už na dôchodku a na prípad spomína rok po Sherlockovej smrti. Vysvetľuje to tým, že zápletka tohto prípadu je natoľko šokujúca, že skôr ju odhaliť nemohol. Celý príbeh sa začína vlakovou lúpežou v Bostone, ale rýchlo sa presunie do Wimbledonu, ale, ako povedal samotný Holmes: “Bez preháňania je potrebné konštatovať, že by (prípad) by mohol roztrhať základnú látku, z ktorej je ušitá spoločnosť.”

Nový prípad po 106 rokoch

A to je vraj dôvod, prečo sa muselo počkať dlhých 106 rokov od vydania posledného prípadu Sherlocka Holmesa, kým dozrel ten správny čas na ďalší. Za novým prípadom stojí známy britský spisovateľ Anthony Horowitz, ktorý je známy skôr literatúrou pre deti a hororovými poviedkami, prípadne scenármi k známym seriálom Vraždy v Midsummeri a Foylova vojna.

Kniha je v tejto chvíli už napísaná a prísne strážená v trezoroch vydavateľstva Orion, ktoré ju plánuje vydať v “honosnom” prevedení v novembri 2011. Samotný autor prehlásil, že k postave Holmesa pridal len veľmi málo. Ako fanúšik, ktorý nadšene hltal jeho prípady od 16 rokov, sa snažil zachovať čo najviac pôvodnej atmosféry. Výsledkom je dobrodružstvo, ktoré sa zmestilo do 85 tisíc slov a ako prehlásil samotný vydavateľ Jon Wood: “Myslím, že to bude obrovská vydavateľská udalosť. Kniha má všetky kvality originálu, ale s oveľa modernejším spádom a citlivosťou.”

Nesmrteľný detektív vstal z mŕtvych. Opäť.

Opäť sa potvrdilo, že Sherlock Holmes je pevnou súčasťou britskej literatúry a tak skoro z nej nezmizne. Už jeho pôvodný autor, sir Arthur Conan Doyle sa ho pokúsil zbaviť. V príbehu Finálny problém ho nechal spadnúť do vodopádu pri zápase so svojím arci-nepriateľom dr. Moriartym. Reakcia verejnosti však bola natoľko búrlivá, že ho musel chtiac-nechtiac oživiť a pokračovať v písaní jeho dobrodružstiev. Nakoniec ho nechal odísť do dôchodku, v ktorom sa venoval už len včelárstvu. Oficiálne tak vlastne nikdy nezomrel, aj keď ďalší prípad už od neho asi očakával len málokto.

Počas celých viac ako sto rokov je to prvýkrát, kedy správcovia Doylovej pozostalosti povolili napísanie úplne nového príbehu. Anthony Horowitz sa však postavil k tejto úlohe zodpovedne: “Snažil som sa byť veľmi, veľmi opatrný. Skutočne obdivujem pôvodné príbehy, preto som sa nechcel dopustiť žiadnej opovážlivosti.” Fanúšikovia Horowitza, ako aj Sherlocka Holmesa sú s výberom tiež spokojný, takže ostáva len dúfať, že smelé vyjadrenia vydavateľa sa potvrdia a už čoskoro sa budeme môcť ponoriť do úplne nového príbehu Sherlocka Holmesa, ktorý bude rovnako dobrý ako originál.

Zaujímavé linky:

Legendárny mafiánsky román Krstný otec sa dočká pokračovania

Po prvýkrát vychádza pôvodný, necenzurovaný text Portrétu Doriana Graya

Vychádza autobiografia nepremožiteľného Chucka Norrisa!

Na britský trh prichádza novinka označovaná aj ako zabijak e-kníh

Búrlivé výšiny sa v dobe svojho vydania dočkali búrlivej kritiky