blog

Stephenie Meyerová si chce oddýchnuť od upírov. Vrhne sa na fantasy a morské panny.

utorok 17. mája 2011 00:31
Ut 17.05. 2011 00:31

Jedna z najpopulárnejších spisovateliek sveta Stephenie Meyerová, autorka Twilight ságy, zorganizovala pre desať fanúšikov špeciálne osobné stretnutie, na ktorom sa jej mohli opýtať, čo len chceli. Šťastní fanúšikovia mali dva dni na ukojenie svojej zvedavosti, a tak niet divu, že slávna autorka prezradila množstvo noviniek, o ktorých sa doteraz iba špekulovalo. Meyerová rozprávala o prípadnom pokračovaní Twilightu, Hostiteľa, ale aj o ďalších projektoch, o ktorých ste pravdepodobne ešte ani nepočuli.

Upíri sú skutočne nesmrteľní

Všetci fanúšikovia Twilight ságy už pravdepodobne vedia, že pred nedávnom vyšla pôsobivá publikácia The Twilight Saga: The Official Illustrated Guide (Twilight sága: Oficiálny ilustrovaný sprievodca), ktorá na viac ako 500 stranách odhaľuje úplne všetko, čo ešte nebolo o Twilighte odhalené. Samotná autorka dodáva: “Mojou najobľúbenejšou časťou je upírska história. Je tam veľa nového. Napríklad minulosť Alice Cullenovej nepoznal doteraz nikto. A myslím, že fanúšikovia budú prekvapení, aká zábavná je minulosť Viktórie.”

Samozrejme (nielen) fanúšikov zaujímala aj možnosť ďalších príbehov Belly a Edwarda, Meyerová ich však sklamala: “Príbeh už bol rozpovedaný a pochybujem, že napíšem ďalšie príbehy s rovnakými postavami.” Čo však neznamená, že je upírom koniec. Presne tak, na mysli máme slávny nedokončený román Midnight Sun (Polnočné slnko), ktorý opisuje ten istý príbeh z pohľadu Edwarda. Meyerová ho prestala písať potom, čo v roku 2008 unikli prvé kapitoly na internet. Kým vtedy sa zaprisahávala, že už ho nikdy nedopíše, teraz pomaly mení názor: “Dúfam, že ho raz dopíšem, pretože viem, že to ľudia chcú. Je jedno, akú knihu vydám od teraz až do nekonečna, aj tak budú chcieť Polnočné slnko. Momentálne však o upíroch nepíšem.”

Sú však aj otázky ohľadom Twilightu, ktoré ostali nezodpovedané. Napríklad, či večne do pol pása nahý Jacob môže mať dieťa s dcérou Belly a Edwarda, ktorá je hybridom medzi človekom a upírom (mňa by skôr zaujímalo, prečo by to mal chcieť). Samotná autorka k tomu dodáva: “Toto je otázka, na ktorú si vyhradzujem právo neodpovedať, pretože existuje šanca, že sa k ich príbehu vrátim.”

Čo bude nasledovať po Twilighte?

Čo teda robí, keď nepíše o upíroch? Plánov má viac než dosť. Najviac úsilia momentálne investuje do knihy, ktorá ešte nemá názov, ale už jej zbežný opis naznačuje, že originalitou sa príliš nezaťažovala: “Je to fantasy, ktoré sa odohráva na inom svete, kde ľudia používajú meče, luky a šípy. Je tam trochu mágie, ale len vo veľmi obmedzenej miere. Postavy sú ľudské, a niektoré môžu čarovať, iné nie. Je to celkom temný príbeh, v ktorom zomierajú ľudia. Hlavnou hrdinkou je 17-ročné dievča, ktoré je dosť cool.” Tak mi napadá – bol Zaklínač preložený do angličtiny?

Okrem toho sa Stephenie Meyerová priznala aj k svojej slabosti pre morské panny, ktorá by tiež mohla vyústiť do literárneho diela, ktoré rozplače každého milovníka Disneyho klasického príbehu: “Keď som vyrastala, bola som priam posadnutá morskými pannami. Mám veľmi podrobnú osnovu pre knihu. Momentálne na nej síce nepracujem, ale cítim, že to bude veľké. Tá kniha bude mať tak tisíc strán.” Tisícstranová kniha o morskej panne, ktorej sociálny kontakt je veľmi silne obmedzený nemožnosťou chodiť, alebo aspoň sedieť na vozíku, znie síce skôr ako trest než zaujímavé čítanie, ale nechajme sa prekvapiť. Raz sa jej to už podarilo…

No a na záver sa samozrejme nevyhla ani otázke ohľadom pokračovania plánovanej trilógie Hostiteľ, ktorej prvý diel vyšiel už v roku 2008 (v USA): “Mám napísanú osnovu a prvé dve kapitoly. Fakt si nad to musím sadnúť.”

Je pochopiteľné, že autorka, ktorá teraz venuje maximum svojho času do spolupráce pri natáčaní záverečného dielu Twilight ságy, ktorý bude kvôli “rozsiahlemu príbehu” (alebo dvojnásobnému zárobku) rozdelený na dve časti, asi nemá príliš priestoru na písanie. Je preto otázne, kedy sa dočkáme ďalšej knihy. Podľa všetkého sa však zdá, že o upíroch tak skoro počuť nebudeme. Minimálne nie od Stephenie Meyerovej, ktorá celú mániu rozpútala.

Zdroj: usatoday.com

Zaujímavé linky:

Nový prípad Sherlocka Holmesa vyjde 106 rokov po smrti jeho autora

Legendárny mafiánsky román Krstný otec sa dočká pokračovania

Po prvýkrát vychádza pôvodný, necenzurovaný text Portrétu Doriana Graya

Vychádza autobiografia nepremožiteľného Chucka Norrisa!

Na britský trh prichádza novinka označovaná aj ako zabijak e-kníh